Έρχεται έξτρα πακέτο στήριξης σε τουρισμό, ναυτιλία και ενέργεια

Προγράμματα εγγυήσεων δανείων σε επιχειρήσεις με όφελος πάνω από 3,5 δισ. ευρώ

Μετά τα τέσσερα πακέτα στήριξης των επιχειρήσεων, εργαζομένων και επαγγελματιών η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα ακόμα πακέτο με μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η λήψη στοχευμένων δράσεων για τους κλάδους της ενέργειας, του τουρισμού, της ακτοπλοΐας και της ναυτιλίας. Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει πολιτικές για την ανεργία, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η κοινωφελής εργασία και η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας.

Ταυτόχρονα με την «επιστρεπτέα προκαταβολή» που θα δώσει μια ένεση ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα  «τρέχουν» τα εγγυοδοτικά προγράμματα με την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Το πρόγραμμα που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, προβλέπει  την εγγύηση δανείων σε επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Για την  υλοποίηση του εγγυοδοτικού προγράμματος θα δεσμευθούν κεφάλαια που εκτιμάται ότι θα υπερβούν το 1 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να μοχλευθούν κατά τουλάχιστον 3,5 φορές.

Οι πόροι θα εξασφαλιστούν από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, μέσω της οποίας θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα.  Τα δάνεια που θα χορηγηθούν στις επιχειρήσεις οι οποίες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα είναι εγγυημένα σε ποσοστό 80% από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Στην πρωτοβουλία εγγύησης δανείων, θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι εταιρείες υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούν ορισμένα ελάχιστα κριτήρια φερεγγυότητας.

Περισσότερα άρθρα...