ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – Β΄ ΚΥΚΛΟΣ

Δημοσιεύτηκε ο Β’ κύκλος της δράσης  του προγράμματος του ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» από το Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας. Το παρόν πρόγραμμα του 2ου κύκλου χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 80 εκ. € (Δημόσια Δαπάνη) και κατανέμεται ανά ομάδα περιφερειών και ανά κατηγορία δικαιούχων Α) Νέες Επιχειρήσεις (60%) και Β) Υφιστάμενες επιχειρήσεις (40%).

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣπτυχιουχοι

Το πρόγραµµα στοχεύει στην υποστήριξη πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανέργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς µε την ειδικότητά τους σε αυτοτελή επαγγελµατικό χώρο. Επιδίωξη του προγράµµατος είναι η ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης των πτυχιούχων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΦΟΡΕΙΣ – ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στο Πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν πρόταση πτυχιούχοι τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για την έναρξη/ υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και την οργάνωση αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου. Ειδικότερα:

Απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ ή ισότιμης σχολής Ελλάδος ή εξωτερικού (αναγνωρισμένη από το ΔΟΑΤΑΠ) ή κάτοχοι αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, από ΣΑΕΙ ή ΣΑΕΠ. Επίσης, πτυχία από Σχολές Θεάτρου και Χορού αναγνωρισμένες από το Υπ. Πολιτισμού ως τριτοβάθμιες και απόφοιτοι μουσικών εκπαιδευτηρίων αναγνωρισμένων από το Κράτος (το πρώτο πτυχίο θα πρέπει να έχει αποκτηθεί µετά την 1.1.1995).

Πιο συγκεκριμένα διακρίνονται δυο κατηγορίες δικαιούχων:

Κατηγορία Δικαιούχων Α : Άνεργοι, εγγεγραµµένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μισθωτοί (πλήρους ή μερικής ή εποχιακής απασχόλησης), υφιστάµενοι επιχειρηματίες που θα συστήσουν νέα εταιρία µε ανέργους ή µμισθωτούς.

Κατηγορία Δικαιούχων Β: Υφιστάµενοι ατομικοί επιχειρηματίες (αυτοαπασχολούμενοι) που ασκούν ήδη συναφή µε την ειδικότητά τους (τίτλο σπουδών) επαγγελματική δραστηριότητα, όπως επίσης και συνεργασίες μεταξύ αυτών

Συνεργασίες μεταξύ των δικαιούχων:

Επιτρέπεται η σύσταση συνεργαζόμενων σχημάτων/μορφών επιχείρησης, μικρών και πολύ μικρών, στις οποίες θα συμμετέχουν εταίροι/δικαιούχοι από τις προαναφερόμενες κατηγορίες δικαιούχων, εφόσον τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. Συμμετοχή με ίσα εταιρικά μερίδια
  2. Συνέργεια ή συμπληρωματικότητα μεταξύ των ειδικοτήτων των συνεργαζόμενων φυσικών προσώπων.

Η επιδότηση θα αφορά την δημιουργία, την οργάνωση την υποστήριξη και την λειτουργία νέας ή υφιστάμενης επιχείρησης συναφούς με τις σπουδές τους.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

I. Βασικές προϋποθέσεις ανά κατηγορία

Κατηγορία Α:

  • Φυσικά πρόσωπα που έχουν αποκτήσει μετά την 1/1/1995 το πρώτο πτυχίο τους από σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ/ΤΕΙ) ή ισότιμης προς αυτή σχολής, της Ελλάδος ή του εξωτερικού (αναγνωρισμένη από το ΔΟΑΤΑΠ) ή να είναι κάτοχοι βεβαίωσης περί αναγνωρισμένων επαγγελματικών προσόντων, πτυχιούχων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, από το ΣΑΕΙ ή το ΣΑΕΠ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
  • Κατά την υποβολή της αίτησης πρέπει οι ωφελούμενοι να είναι είτε άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, είτε μισθωτοί (πλήρους ή μερικής ή εποχιακής απασχόλησης).
  • Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ)
  • Ο μέσος όρος του εισοδήματος επιβολής εισφοράς για τα φορολογικά έτη 2015, 2014 & 2013 (όπως απεικονίζεται στον πίνακα Γ2 της Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου/Εκκαθαριστικού), να μην υπερβαίνει, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση κατά το φορολογικό έτος του 2015, τις 22.000,00€ για το ατομικό εισόδημα ή τις 35.000,00€ για το οικογενειακό εισόδημα
  • Να μην λαμβάνουν σύνταξη γήρατος κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης και καθ’ όλη τη περίοδο υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου
  • Να δραστηριοποιούνται ή να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικάσε μία από τις ακόλουθες επιχειρηματικές μορφές: Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία, Ετερόρρυθμη Εταιρεία, Ι.Κ.Ε, Ατομική Επιχείρηση καθώς και Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του Ν. 4430/2016 ή Συνεταιρισμόκαι σε δραστηριότητα συναφή με το αντικείμενο τους (τίτλο σπουδών).
  • Να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας ΜΟΝΟ σε συναφείς με την ειδικότητά τους (τίτλο σπουδών) ΚΑΔ και σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ. 2008), όπως αυτοί ορίζονται στο Παράρτημα II. Οι εν λόγω ΚΑΔ θα πρέπει να διατηρηθούν καθ’ όλη τη περίοδο υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου. Σε περίπτωση προσθήκης ΚΑΔ κατά την περίοδο υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου, αυτοί θα πρέπει να είναι ΜΟΝΟ επιλέξιμοι και συναφείς με την ειδικότητα του δικαιούχου.
  • Να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο και σε μια μόνο επαγγελματική εγκατάσταση (μια έδρα επιχειρηματικής εγκατάστασης, χωρίς υποκαταστήματα). Δεν επιτρέπεται η ίδρυση υποκαταστήματος καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του Επιχειρηματικού Σχεδίου, επί ποινής ανάκλησης της Απόφασης Ένταξης και επιστροφής της Δημόσιας Χρηματοδότησης που τυχόν έχει ληφθεί.
  • Nα λειτουργήσουν νόμιμα εντός της Ελληνικής Επικράτειας.

Κατηγορία B:

  • Φυσικά πρόσωπα που έχουν αποκτήσει μετά την 1/1/1995 το πρώτο πτυχίο τους από σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ/ΤΕΙ) ή ισότιμης προς αυτή σχολής, της Ελλάδος ή του εξωτερικού (αναγνωρισμένη από το ΔΟΑΤΑΠ) ή να είναι κάτοχοι βεβαίωσης περί αναγνωρισμένων επαγγελματικών προσόντων, πτυχιούχων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, από το ΣΑΕΙ ή το ΣΑΕΠ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
  • Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ)
  • O μέσος όρος του εισοδήματος επιβολής εισφοράς για τα φορολογικά έτη 2015, 2014 & 2013 (όπως απεικονίζεται στον πίνακα Γ2 της Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου/Εκκαθαριστικού), να μην υπερβαίνει, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση κατά το φορολογικό έτος του 2015, τις 22.000,00€ για το ατομικό εισόδημα ή τις 35.000,00€ για το οικογενειακό εισόδημα
  • Ο μέσος όρος του συνόλου των ακαθαρίστων εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα φορολογικά έτη 2015, 2014 & 2013 (όπως απεικονίζεται στον κωδικό 551 του πίνακα ΣΤ’ του εντύπου Ε3) να μην υπερβαίνει τις 40.000€.
  • Να μην έχουν σχέση μισθωτής εργασίας και να μη λαμβάνουν σύνταξη γήρατος κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης και καθ’ όλη τη περίοδο υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου. Ο περιορισμός της μισθωτής εργασίας δεν ισχύει μόνο στις περιπτώσεις των εταίρων/μελών ΚΟΙΝΣΕΠ οι οποίοι θα απασχολούνται ως μισθωτοί αποκλειστικά και μόνο σε αυτές τις επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) που θα επιχορηγηθούν από τη Δράση
  • Να έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη έναρξη της ατομικής επιχείρησής τους μετά την 01/01/1995 (Ημερομηνία έναρξης στη ΔΟΥ) έως και την ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής κάθε περιόδου υποβολών στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης.
  • Μετά την 1/1/2006 και μέχρι και την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης να δραστηριοποιούνται συνεχόμενα ως ατομικοί επιχειρηματίες σε έναν τουλάχιστον επιλέξιμο και συναφή με την ειδικότητα τους (τίτλο σπουδών) ΚΑΔ. Μέχρι την υποβολή των δικαιολογητικών ένταξης θα πρέπει να έχουν καταργηθεί οι ΚΑΔ δραστηριότητας που δεν είναι επιλέξιμοι και συναφείς με την ειδικότητά τους (τίτλο σπουδών). Σε περίπτωση προσθήκης ΚΑΔ κατά την περίοδο υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου, αυτοί θα πρέπει να είναι μόνο επιλέξιμοι και συναφείς με την ειδικότητα του δικαιούχου.
  • Να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα σε μια μόνο επαγγελματική εγκατάσταση (μια έδρα επιχειρηματικής εγκατάστασης, χωρίς υποκαταστήματα) κατά την ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής κάθε περιόδου και έως τη λήξη της περιόδου υλοποίησης του Επιχειρηματικού Σχεδίου. Δεν επιτρέπεται η ίδρυση υποκαταστήματος καθ’ όλη τη περίοδο υλοποίησης του Επιχειρηματικού Σχεδίου, επί ποινής ανάκλησης της Απόφασης Ένταξης και επιστροφής της Δημόσιας Χρηματοδότησης που τυχόν έχει ληφθεί.
  • Να λειτουργούν νόμιμα εντός της Ελληνικής Επικράτειας.
  • Να μην έχουν προβεί σε διακοπή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας (ως ατομικοί επιχειρηματίες) από την 1/1/2017 και μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

II. Επιδότηση από προγράµµατα στο παρελθόν

Ο ενδιαφερόμενος να µην έχει ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενα προγράµµατα µε την ιδιότητα του ατομικού επιχειρηματία/επιτηδευματία ή του εταίρου σε επιχορηγούμενη εταιρεία, από την 1.1.2013, πλην προγραµµάτων κατάρτισης.

ΙΙΙ. Να µην συµµετέχουν µε την ιδιότητα του εταίρου/μετόχου σε άλλες επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής από την 1.1.2015, εξαιρείται η κατοχή µετοχών εταιρειών εισηγµένων στο Χρηματιστήριο.

IV. Να µην έχουν και την ιδιότητα του ατομικού επιχειρηματία κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης και να µην έχουν προβεί σε διακοπή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας (ως ατομικοί επιχειρηματίες) από την 1.1.2017 και µέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

V. Κάθε υποψήφιος μπορεί να συμμετέχει στην υποβολή μίας και μόνο επενδυτικής πρότασης (είτε αυτοτελώς, ως εταίρος),επί ποινής απόρριψης όλων των τυχόν υποβληθεισών αιτήσεων.

VI. Κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα υποβολής σε μια μόνο περίοδο υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησηςστο πλαίσιο της παρούσας Δράσης, επί ποινής απόρριψης όλων των τυχόν υποβληθεισών αιτήσεων.

VII. Κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα υποβολής σε μία μόνο από τις Δράσεις του ΕΠΑνΕΚ για τις οποίες έχουν δημοσιευθεί προσκλήσεις εντός του έτους 2017, ανεξάρτητα εάν η αίτησή του αφορά σε άλλο ή πολύ περισσότερο στο ίδιο επιχειρηματικό σχέδιο

VIII. Δυνητικοί δικαιούχοι/ωφελούμενοι του Α’ κύκλου της Δράσης, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής στο πλαίσιο του Β’ κύκλου της Δράσης

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ – ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) από 5.000 έως 25.000€.  Στην περίπτωση συνεργασίας δύο συμμετεχόντων δικαιούχων, ο συνολικός προϋπολογισμός δύναται να ανέλθει έως 40.000€, ενώ στην περίπτωση συνεργασίας τριών ή περισσοτέρων δικαιούχων έως 50.000€. Χρηματοδοτείται το 100% των επιλέξιμων δαπανών.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Κατηγορία Δαπάνης

Μέγιστο επιλέξιμο ποσοστό

Λειτουργικά έξοδα (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, δαπάνες ηλεκτρισμού, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, λοιπές κοινόχρηστες δαπάνες, δαπάνες φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες, κ.α.)

60%

Δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομική, συμβουλευτική, λογιστική υποστήριξη, σύνταξη και παρακολούθηση επιχειρηματικού σχεδίου, υπηρεσίες θερμοκοιτίδας, εξειδικευμένα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης, κ.α.)

20%

Δαπάνες προβολής, δικτύωσης και συμμετοχής σε εκθέσεις  (σχεδιασμός και παραγωγή εταιρικής ταυτότητας, έξοδα συμμετοχής σε επαγγελματικές εκθέσεις, σχεδιασμός και κατασκευή εταιρικής ιστοσελίδας)

10%

Προμήθεια αναλωσίμων (δαπάνες προμήθειας αναλώσιμων υλικών σε άμεση σχέση με τη λειτουργία της επιχείρησης, δαπάνες προμήθειας πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων για επιχειρήσεις με μεταποιητική δραστηριότητα)

15%

Ασφαλιστικές εισφορές δικαιούχου (επιχειρηματία/εταίρων)

30%

Αποσβέσεις παγίων/ Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού

20% ΕΚΤ χωρίς χρήση ρήτρας ευελιξίας

Αγορά/Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού /Διαμόρφωση εσωτερικού χώρου μικρής κλίμακας

40% με χρήση ρήτρας ευελιξίας

 

ΥΠΟΒΟΛΗ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ -ΕΝΤΑΞΗ – ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

H έναρξη υποβολής των προτάσεων, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, ορίζεται στις 05/07/2017.

Η ηλεκτρονική υποβολή µπορεί να γίνει σε 3 διαφορετικές περιόδους οι οποίες είναι οι εξής:

 1η περίοδος υποβολής: Έναρξη 5.7.2017 – Λήξη 9.8.2017

 2η περίοδος υποβολής: Έναρξη 6.9.2017 – Λήξη 11.10.2017

 3η περίοδος υποβολής: Έναρξη 8.11.2017 – Λήξη 13.12.2017

Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα είναι συγκριτική, βάσει των κριτηρίων που ορίζονται στην Πρόσκληση του Προγράμματος. Οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος υποβολής των προτάσεων, οι επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών οι οποίες θα τύχουν επιχορήγησης, η διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης των προτάσεων, η ένταξή τους για χρηματοδότηση, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων στην περίπτωση έγκρισης της αίτησης ενίσχυσης και οι λοιποί όροι του Προγράμματος περιγράφονται αναλυτικά στην Πρόσκληση του Προγράμματος για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

H επιχείρηση μας μπορεί να αναλάβει την σύνταξη του επενδυτικού σχεδίου και την υποβολή του στη διαχειριστική αρχή. Κατά τη διάρκεια σύνταξης του επενδυτικού σχεδίου οι σύμβουλοί μας –με τη μεγάλη εμπειρία τους- καθοδηγούν τον επενδυτή ούτως ώστε να συγκεντρώσει ορθά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αλλά και να μεγιστοποιήσει το όφελος από την βαθμολογία και κατά συνέπεια να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες έγκρισης.

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για την βέλτιστη καθοδήγηση σας παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της ειδικής φόρμας.

Περισσότερα άρθρα...