27 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
27 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ο σκελετός της εθνικής οικονομίας και μαζί ένας χώρος μεγάλων προκλήσεων. Οι περισσότερες λειτουργούν σε αγορές με δύσκολες συνθήκες ανάπτυξης. Βρίσκονται διαρκώς απέναντι σε σκληρό ανταγωνισμό και πρέπει να έχουν μια σταθερή-βιώσιμη πορεία με εκατοντάδες απρόβλεπτους παράγοντες.
Τα τελευταία 10 χρόνια ειδικά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες από τη διεθνή οικονομική κρίση, την πανδημία Covid-19, τα αυξημένα κόστη που δημιουργούν οι γεωπολιτικές ή εμπορικές συρράξεις και από την κλιματική αλλαγή.
Ειδικά στα τελευταία χρόνια, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες από τη διεθνή οικονομική κρίση, την πανδημία Covid-19, τα αυξημένα κόστη που δημιουργούν οι γεωπολιτικές ή εμπορικές συρράξεις και από την κλιματική αλλαγή.
Προφίλ: η Ελλάδα και οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και προσφέρουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας:
- Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται 731.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
- Αποτελούν το 83,5% των ελληνικών επιχειρήσεων.
- Απασχολούν περισσότερους από 2 εκατομμύρια εργαζόμενους.
(Πηγή: 2022/23 SME Country Fact Sheet Greece).
Οι προκλήσεις που ταλαιπωρούν διαχρονικά τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
- Το «cost of entry» για την έναρξη μιας επιχείρησης στην Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλότερο από το μέσο όρο ΕΕ (SME and Entrepreneurship Outlook), αλλά οι περισσότερες επιχειρηματικές προσπάθειες γίνονται σε αγορές που έχουν ήδη μεγάλη συγκέντρωση κεφαλαίων και μικρό περιθώριο διαφοροποίησης (πχ. τουρισμός, υπηρεσίες, εστίαση κ.λπ).
- Είναι «micro-enterprises» (πολύ μικρές) που πρέπει με περιορισμένους πόρους, ίσως χωρίς συμμαχίες και τεχνογνωσία να πετύχουν πάρα πολλά. Μόλις το 20,8% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα συνεργάζονται με άλλες επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν συνέργειες, διεθνή δίκτυα, καινοτομία και μεγαλύτερο αποτύπωμα.
- Σύμφωνα με Ευρωπαϊκά στοιχεία το 85% των ΜμΕ αντιμετωπίζουν συχνά προκλήσεις διοίκησης-διαχείρισης, πολυπλοκότητας νομοθεσίας, χρηματοδότησης και γραφειοκρατίας.
- Παρά τις επιμέρους βελτιώσεις και τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες του χρηματοοικονομικού συστήματος, οι Ελληνικές ΜμΕ δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε πηγές και μέσα χρηματοδότησης, άλλοτε λόγω χαμηλής ελκυστικότητας και άλλοτε λόγω μη πλήρωσης κριτηρίων.
- Συχνά η διοικητική σύνθεση τους βασίζεται στην οικογενειοκρατία και αυτό μαζί με την έλλειψη έμπειρων και ικανών στελεχών στην αγορά εργασίας, αποστερεί τις ΜμΕ από εξωστρέφεια, επέκταση σε διεθνείς αγορές, νέες συνεργασίες, καινοτομία προϊόντων και υπηρεσιών.
- Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΜμΕ βρίσκεται στο 39% (έναντι 55% μέσου όρου της Ε.Ε.) και μόλις το 17% χρησιμοποιεί το cloud (έναντι 34% μέσου όρου της Ε.Ε.), άρα δεν αξιοποιούν στο έπακρο τα ψηφιακά εργαλεία για να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ικανοποίηση πελατών, αλλά και να μειώσουν τα κόστη τους. Η Ελλάδα σύμφωνα με το Innovation Scoreboard 2022 βρίσκεται ακόμη χαμηλά στην ένταξη της καινοτομίας στις επιχειρηματικές λειτουργίες.
Συνοδοιπόροι-συνεργάτες στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
Ο ΟΗΕ όρισε την 27η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, για να αναδείξει αρκετά από τα παραπάνω θέματα. Με την εμπειρία μας από το 2008, σε περισσότερους από 500 επιχειρήσεις, γνωρίζουμε καλά πως το μεγάλο στοίχημα για τις ΜμΕ είναι η Ανθεκτικότητα της κάθε επιχείρησης και η Ενδυνάμωση των στελεχών που την λειτουργούν καθημερινά. Oι ΜμΕ βρίσκονται απέναντι σε μια νέα εποχή γεμάτη αλλαγές, ρυθμίσεις, νέα μοντέλα επιχειρείν και λειτουργίας.
Χρειάζονται partners που είναι έμπιστοι, καταρτισμένοι και επιδεικνύουν ανθρώπινη προσέγγιση, για να στηρίζουν ως εταίροι τις μακροχρόνιες προσπάθειες εξέλιξης και ανάπτυξης που κάνουν. Στις συνεργασίες μας καταρτίζουμε σχέδιο με μακρόπνοη θεώρηση και ολιστική προσέγγιση, δίνοντας έμφαση στα εξής:
- Επιχειρηματική συμβουλευτική και business planning για να έχουν όλα τα βήματα μπροστά τους και μετρήσιμες παραμέτρους παρακολούθησης της πορείας (KPIs).
- Διαμόρφωση μακροχρόνιων επενδυτικών σχεδίων με προσεκτικά και συνεκτικά βήματα, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να αποφεύγουν ρίσκα και να αξιοποιούν νέες ευκαιρίες.
- Σχεδιασμό οργανωτικών πολιτικών αλλαγής και ποιότητας που δημιουργούν διαρκή Εμπιστοσύνη και Φήμη στους εταίρους τους.
- Σχεδιασμό πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης (ESG) με τις οποίες η επιχείρηση ωφελεί το κοινωνικό σύνολο και δείχνει ηγετική στάση ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους της.
Η 27η Ιουνίου μας θυμίζει κάθε επιχείρηση που βοηθήσαμε μέχρι σήμερα. Μας κάνει να νιώθουμε διπλά χρήσιμοι στους Πελάτες μας, αλλά να αφήνουμε θετικό αποτύπωμα στην οικονομία.