Ξεκινά η διαδικασία ενίσχυσης 1 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις

Αρχίζουν οι αιτήσεις στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ – Μέσω Taxis οι πληρωμές στις επιχειρήσεις

Μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» με τον απαράβατο όρο να μην κάνουν απολύσεις, υποβάλλοντας την αίτησή τους στην  ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ.

Οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν αιτήσεις χωρίς να γνωρίζουν τα κριτήρια «επιλεξιμότητας», τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι «εξατομικευμένα». Θα ανακοινωθούν αφού κλείσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων και πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα τα οποία θα προκύψουν  ακριβώς στη βάση ενός αυτοματοποιημένου συστήματος  τυποποιημένων κριτηρίων.

Οι ηλεκτρονικές πύλες της πλατφόρμας αναμένεται να ανοίξουν σήμερα ή αύριο Παρασκευή και να κλείσουν στις 10 Απριλίου. Στη συνέχεια όλες  οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και  θα ανακοινωθεί η κατανομή των κονδυλίων ύψους 1 δις ευρώ. Οι ενισχύσεις θα καταβληθεί προσπάθεια να κατατεθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν το τέλος Απριλίου.  Απαραίτητη προϋπόθεση για την πληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι η δήλωση του IBAN των επιχειρήσεων, αν δεν έχουν ήδη δηλώσει τον τραπεζικό τους λογαριασμό στην ΑΑΔΕ.

Οι ενισχύσεις θα καταβληθούν απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό των ωφελούμενων, μέσω Taxis αλλά και η υποχρέωση εξόφλησής τους θα περάσει στο Taxis. Πρακτικά λοιπόν θα πρόκειται για μια βεβαιωμένη στην εφορία οφειλή, με ότι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση αθέτησης επιστροφής των ενισχύσεων σε χρονικό ορίζοντα 5 ετών, μετά από περίοδο χάριτος ενός έτους.

Η επιστροφή της προκαταβολής θα είναι ολική ή μερική.

Γενικό πλαφόν στο ύψος των ενισχύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει αλλά θα υπάρξουν ανώτατα όρια ενισχύσεων ανά επιχείρηση στη βάση των «κρυφών» κριτηρίων.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα εργαλείο που θα καλύψει, όλους τους κλάδους της οικονομίας. Η επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά, 1 δισ. ευρώ και χορηγείται εντός του Απριλίου, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Αφορά κατά κύριο λόγο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζόμενους.
  • Θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος, μέσω του Taxis.
  • Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί είτε εις ολόκληρον είτε μερικώς -εξαρτάται από τη βιωσιμότητα της επιχείρησης-  θα επιστραφεί στο κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.
  • Είναι πενταετής, εντός της οποίας το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περίοδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
  • Η επιλεξιμότητα εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, σε σύγκριση με την προγενέστερη. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα τυποποιημένο, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με βάση φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες. Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται επίσης τυποποιημένα και η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.
  • Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν αυτό το σχήμα θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBysinessSypport)  έως 10 Απριλίου και προϋπόθεση με την προϋπόθεση  να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης»

Περισσότερα άρθρα...